• 14 maj, 2025

Är det babyloniernas fel?

Ett dramatiskt gyllene tempelkomplex i babylonisk stil med höga torn under en dramatisk himmel. Texten "Är det Babyloniernas fel?" står i vitt nere till vänster och Michael Alphovs logotyp finns nere till höger.

Är det babyloniernas fel?

Är det babyloniernas fel? 1000 1000 Michael Alphov

..att vi har möten som oftast är 60 minuter långa? Har han tappat det helt och hållet är lätt att tänka men det jag menar är att det var Babylonierna som introducerade att en timme är 60 minuter. Att det är deras fel är givetvis skrivet med stor ironi för det är ju inte deras fel att vi har gjort den babyloniska timmen till ”standard” för det flesta av våra möten.

Men varför har vi hamnat där vi har hamnat gällande mötestid? Det är, i och för sig, ett jämnt och prydligt tal och det är ofta ”default” när du bokar ett mötet i Outlook eller viket system du nu använder. Men är alltid smart? Tveksamt. .

Känner du till fenomenet som kallas Parkinson’s Lawoch som innebär att saker och ting har en en tendens att anpassa sig till det utrymme som finns? Samma ”lag” gäller ofta med tid och i detta fall, mötestid. Om du bokar 60 minuter, kommer mötet ta 60 minuter oavsett om du kunde ha fixat det på 30. Hänger du med?

Resultatet? Trötta hjärnor. Luddiga avslut. Kalendern full men inget blir klart.

Lösningen?

Våga korta ner när det är lämpligt. Boka 30 minuter. Eller 45. Eller 20. Eller anpassa tiden efter vad som faktiskt behövs för att lösa det som ska lösas och inte efter vad kalendern tycker är snyggt. Testa och du kommer kunna räkna in vinster som:

  1. Alla kommer behöva vara bättre förberedda: När mötet är ”kort” vet alla att de behöver vara pålästa och fokuserade.
  2. Mindre möteströtthet:Kortare möten ger hjärnan andrum = du slipper stapla timmar. Var noga med att ha luft mellan dina möten för annars är det ingen vinst.
  3. Ökad produktivitet mellan möten: Du får mer tid till eget arbete istället för att bara prata om arbeteoch ha ett konstant dåligt samvete för allt du borde gjort men inte gjort.
  4. Snabbare beslut under mötet (ofta bra men inte alltid):Finns inte tid att älta detaljer så kommer besluten snabbare vilket i de flesta fall är bra.
  5. Bättre mötesdisciplin: Kortare tid tvingar fram tydliga agendor och bättre mötesledning.
  6. Lättare att hitta luckor i kalendern: 30- eller 45-minutersmöten är lättare att boka in, vilket snabbar på samarbeten.
  7. Det skapar en kultur av respekt för tid: Kortare möten signalerar att allas tid är värdefull – och det sprider sig.
Veckans utmaning blir därför:

Börja med att utmana normen och standarden. Boka möten som är allt annat än 60 min. De flesta av mina möten är 30 minuter men som alltid, det beror på agendan. Det jag dock är 100% övertygad om är att vi ofta kan ha kortare möten än vad vi bokar in.

Nu kör vi!

-Michael