• 8 januari, 2024

2024 – Nytt År & Nya vanor

2024 – Nytt År & Nya vanor

2024 – Nytt År & Nya vanor 1000 1000 Michael Alphov

Nytt år. Nya löften. Nya ambitioner och massor av (ny) entusiasm. Ett väldigt talande exempel på denna nya entusiasm börjar nästan likna en dålig ”skröna” och det jag talar om är alla som talar om hur det ser ut på deras gym nu i början av januari.  Man skrattar, man skrockar lite och säger att det snart har lugnat ner sig igen…

Är det inte bra då att alla, som exempelvis, vill träna börjar att träna? Givetvis är svaret ett rungande JA och ingen är gladare än jag om allas nya vanor håller. Eller förresten, de själva är nog gladare om de lyckas och för att lyckas, vad nu det innebär gäller det fundera igenom vissa saker för att inte bli ytterligare ett av alla de ”nyårslöften” som andra ”skrockar” om.

Jag tycker att 2024 är året då vi, du, alla ska visa att det går bara man verkligen vill och gör det med smarta val för att verkligen etablera nya goda och hållbara vanor!

Mina fem bästa tips för att verkligen sätta nivån 2024 är:

#1 Vad vill du egentligen ska hända? 

Steg 1 handlar om att du måste bestämma dig. Definiera tydligt dina mål och ambitioner. Att veta vad du vill uppnå och varför du vill uppnå detta ger en känsla av syfte, mening och riktning. Att ha en tydlig ”vägkarta” hjälper dig att hålla fokus och vara proaktiv i att tackla varje uppgift som kommer på din väg.

#2 Just Do It är mer än en slogan 

Frasen är inte bara en bra reklamslogan utan även en fantastisk slogan för att få saker gjorda. Undvik att överanalysera. Undvik att  förhala saker för det blir varken lättare eller roligare om du väntar till ”sen”.  När du ställs inför en uppgift, gör en medveten ansträngning för att börja arbeta på den utan förhalning. Att ta det första steget är ofta det mest avgörande för att bygga upp momentum och övervinna passivitet..

#3 Arbeta in ett proaktivt mindset 

Förutse utmaningar som kommer att komma och vidta förebyggande åtgärder. Istället för att reagera på situationer, identifiera proaktivt potentiella utmaningar framåt och hantera dem innan de blir problem. Proaktivitet innebär att ligga steget före, fatta beslut och ta kontroll över din verklighet och inte minst viktigt – Du har kontrollen.

#4 Tänk ut och etablera dina nya supervanor

Vilka dagliga rutiner och vanor behöver du få på plats under 2024? Hur ska du, konsekvent och metodiskt, göra saker dag efter dag som tar dig närmare dina mål och det liv du vill leva? Det kan handla om olika delar i ditt arbete, din planering, ditt beslutsfattande, din träning, din veckoplanering, din återhämtning, ditt ”familjerhäng”, din/er planering  gällande middagar, tvätt, läxor etc. Gör det lätt för dig själv att göra rätt. helt enkelt. Det är i de dagliga vanorna vinsterna sitter.

#5 Anpassa dig snabbt till förändring 

Oavsett planer och bra vanor så händer saker och situationer kommer fortsätta att uppstå. Lär dig att anpassa dig. En sliten klyscha är att se utmaningar som möjligheter till förbättring och utveckling med det är 100% sant. När du ställs inför motgångar, vilket du kommer att göra, analysera (inte överanalysera) läget, dra lärdomar och justera din väg framåt!

Genom att kombinera dessa ”metoder” kan du skapa en kraftfull situation för dig själv där du prioriterar handling, proaktivitet och en ”Just Do It”-mentalitet, vilket lägger grunden för ett framgångsrikt och givande 2024.

Du har allt att vinna och inget att förlora.

Själv ska jag ägna årets första utbildningsdag till att hjälpa en ledningsgrupp, på ett börsnoterat företag, att jobba smartare med sin inkorg, kalender och att göra-lista. Där pratar vi verkligen vikten av bra dagliga rutiner!

Nu kör vi och gör ett magiskt 2024!

-Michael

Ps. Kolla gärna in www.michaelalphov.se och speciellt kunskapsbanken där det finns massor av ytterligare tips!