• 10 maj, 2021

Hinner inte du heller att planera?

Hinner inte du heller att planera?

Hinner inte du heller att planera? 1024 1024 Michael Alphov

Alltför ofta hör jag fraser som ”Jag hinner inte” eller ”jag har för mycket att göra så jag hinner inte” eller ”det är ingen idé att planera för det blir alltid en massa ändringar” eller min personliga favorit, ”det är ingen idé att planera för jag vet inte vad jag ska planerna in”.

När man hamnar i ett läge, att en liknande kommentar som ovan slinker ur en så, har man enligt mitt sätt att se på saken två val. Två val som är varandras totala motsatser.

Det första valet är att fortsätta tänka som ovan och på så sätt både acceptera och kapitulera för tankebanan att du verkligen inte kan påverka själv. Å andra sidan, det andra valet som även är mitt självklara förslag är att ta tillbaka kontrollen genom att du aktivt styr och påverkar vad som ska hända i morgon, i övermorgon, dagen efter det etc.

Väljer du det första alternativet så kommer det att vara dagar styrda av andra samt av slumpmässiga händelser. Är det effektivt och produktivt? Vill du ha det så?

Väljer du däremot alternativ två så är den första frågan att ta ställning till: hur kan man där göra för att få plats med den viktiga planeringstiden i sitt fullspäckade schema? Jag tycker att det finns ett par alternativ som du kan testa och något av dem kommer garanterat att funka för just dig. 

Tre bra sätt att börja planera är:

  1. Avsluta varje arbetsdag med att stänga den och planera nästa. För de flesta räcker det med mellan 10-15 minuter till detta.
  2. Du kan börja varje dag med att planera och se över den kommande dagen. Vad är viktigast? Vad ska du börja med?
  3. Du kan ta 10-15 minuter hemma, på kvällen, för att planera och se över nästa dag.

En annan viktigt faktor är att se på det hela på ett realistiskt sätt. Allt kommer inte bli perfekt bara för att du planerar. Saker kommer ändras, situationer kommer att uppstå och uppgifter behöver omprioriteras och planeras om. Dock är det alltid så att hur lite du än planerar, så är det alltid bättre och mer framgångsrikt än om du inte skulle planera alls.

Att planera kommer ta tid men om du inte planerar kommer du garanterat att slösa bort mer tid än den tid.  

Kör hårt!

-Michael