Full fart framåt! Långa dagar med högt fokus och inga eller kanske några få pauser som alltid är korta. Lunch äter du framför datorn och är på toaletten är telefonen med. När du är trött så ”belönar” du dig själv med att slösurfa ett par minuter innan du kör igång med att jobba igen. Känner du igen dig? Känner jag igen mig? Svar ja. Är detta ett smart, hållbart och sunt beteende. Svar nej.
Vad vinner man på att ta pauser?
Nummer 1: din hjärna orkar inte vara fokuserad mer än cirka 30-50 minuter innan den måste vila. En genomförd studie visade att det optimala arbetstiden var 52 minuter med efterföljande rast på 17 minuter. Ganska intressant om du frågar mig.
Nummer 2: det är på rasten det händer. Innovation, snabba avstämningar och nya idéer diskuteras. Saker bollas och saker blir lösta fast det är rast. Är detta ett problem? Inte alls då människor gillar att lösa saker tillsammans och vi lär känna varandra ännu bättre när vi löser saker tillsammans.
Nummer 3: det blir mindre chans att något går snett om du konstant tar mikropauser. Inom många yrken är även säkerhetsaspekten oerhört viktig och då är trötta medarbetare farliga medarbetare.
Nummer 4: att ta paus är stressförbyggande och hjälper oss all mot ett hållbart arbetsliv.
Men jag hinner inte att ta pauser…
Ok, vilket av problemen ovan vill du få först? Det räcker som svar anser jag. Men om Du anser att det inte räcker och att det inte finns utrymme för pauser i din arbetsdag så gäller det att prata med arbetsgivaren. 5 minuter per timme och minst 30 minuters lunchrast är vad arbetsmiljöverket pratar om och det är verkligen fullt rimligt. Kanske kan det vara läge att införa en återhämtningspolicy på din arbetsplats? Det finns förmodligen redan en mängd andra policys men vad kan vara viktigare än personalens hälsa? Tänker att det är svårt att få till bra prestationer om man inte mår bra.
Det var det där med hjärnan också…
Om du är stressad över en längre period och inte får någon avkoppling så kommer hjärnan att fortsätta skicka stresshormoner som adrenalin och kortisol. Detta ÄVEN när du vill och försöker att koppla av så ja, det är viktigt med regelbundna pauser och nej, det finns inga undantag. Det som däremot är viktigt är att du tänker efter vad som fungerar och behövs för just dig så vi alla är olika.
Till sist så brukar det ibland, från arbetsgivare, uttryckas en oro om att medarbetare gör privata saker på dagarna och inte fokuserar på jobbet om de har raster. Om detta är ett problem och blir för mycket så måste det givetvis adresseras men annars handlar det om balans. Det som är paradoxalt är att ingen gnäller när någon jobbar hemma en kväll eller helgdag. Tycker vi alla ska ta till oss Professor Göran Kecklunds ord:
Vart han arbetar? Stressforskningsintitutet.