• 23 februari, 2018

Ska du också börja imorgon?

Ska du också börja imorgon?

Ska du också börja imorgon? 1024 1024 Michael Alphov

Du har massor av viktigt saker att göra. Saker och uppgifter som du vet kommer driva dig mot dina mål. Du vet också att du kommer att må bra när du väl gjort uppgiften. Du vet också att det kommer innebära problem för dig om du inte gör uppgiften nu. Problem som kommer att få konsekvenser inta bara för ditt jobb utan också för privatlivet då du inser att sakerna måste göras ikväll eller under helgen. Allt på bekostnad av något som du hellre skulle gjort. ÄNDÅ gör du inte det som du borde göra. Känns detta bekant? 

 Varför blir det då så här? Varför hamnar vi alla, ibland, i fällan att vi tänker: 

-Imorgon ska jag göra denna uppgift, det blir perfekt

-Imorgon ska jag planera bättre 

-Imorgon ska jag göra uppgiften som jag borde gjort för läääänge sedan

-Imorgon ska jag börja träna eller vad det kan vara som du förhalar

-Imorgon, då kommer det att bli skillnad… 

 Vad händer imorgon då? 

Förmodligen inte mycket som kommer att förändra din situation om inte du identifierar varför du skjuter upp de olika uppgifterna. Förhalningsbeteende eller prokrastinering (fint ord va!?) är en av de vanligaste anledningarna till att saker inte blir klara i tid och jag, tror, att jag hört de flesta ursäkterna redan och den ena mer kreativ än den andra varför saker inte blivit gjorda. Det ”roligaste” är de personer som intalat sig själva, så många gånger, att det är OK att skjuta upp det de egentligen borde gjort att de till och med tycker att det är rimligt att de inte gjort uppgiften. 

Vad är det då som gör att du inte kommer igång? För stor uppgift? För svår uppgift? För tråkig uppgift? En uppgift som inte du alls borde att göra, utan det är någon annan som borde göra den? Är uppgiften känslig, måste du ge ”tuff” feedback till en kollega eller en kund? 

Anledningarna kan vara många men du måste själv komma fram till varför du skjuter upp olika saker men tips på lösningar kan vara följande: 

För stor uppgift

Lösning: bryt ned den i mindre och hanterbara bitar som gör att du kan starta. 

För svår uppgift

Lösning: be om hjälp, säg som det är och ingen kommer tycka det är konstigt. Allt är svårt första gången. 

För tråkig uppgift

Lösning: kom igen, ibland är det bara att bita ihop och köra. Ska du vänta på inspiration för tråkiga saker så kommer du få vänta länge. Jobba istället med en belöning för varje tråkigt uppgift. 

Det är inte din uppgift

Lösning: gör inte uppgiften utan ta reda på vem som ska göra uppgiften och lämna tillbaka den till rätt person. Detta är inte detsamma som att man inte ska samarbeta utan det handlar om att rätt person men rätt kompetens ska göra rätt uppgift. Logiskt. 

Stort lycka till med att justera ditt beteende till att innehålla mindre förhalning och som alltid, vill du ha skillnad måste du göra skillnad! 

Nu kör vi!

-Michael