• 24 juni, 2015

9 Semestertips för ökad personlig utveckling

9 Semestertips för ökad personlig utveckling

9 Semestertips för ökad personlig utveckling 1024 776 Michael Alphov

[lightbox link=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2015/06/iStock_000047834800XXLarge-kopia.jpg” thumb=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2015/06/iStock_000047834800XXLarge-kopia-620×470.jpg” width=”620″ align=”center” title=”Trevligt-sommar” frame=”true” icon=”image” caption=””]Slutspurten inför den kommande semestern är här för de allra flesta och för mig själv är det sista arbetsveckan innan det blir en skön ledighet. Detta blir mitt sista inlägg innan bloggen tar sommaruppehåll och jag vill här dela med mig om tips på bra och lagom ansträngande aktiviteter gällande personlig utveckling. 

Under min semester, som för alla andra, finns det mängder av saker som jag/man önskar att hinna med för det hinns inte med annars. En bra sak som bör prioriteras under ledigheten är den just den personliga utvecklingen och nedan har jag listat upp 9 tips på saker man kan göra för att öka på sin egen kunskapsbank! 

Läs alla affärsböcker som du planerat men inte hunnit

Själv läser jag massor om effektivitet, ledarskap samt biografier. Ett bra tips om du vill köpa böcker är att surfa in på www.amazon.com där ”allt” finns och det är väldigt enkelt att söka inom olika områden. Detta förutsätter att du vill läsa på engelska och gillar du inte det så är www.adlibris.com en bra svensk motsvarighet.

Hinner du inte läsa böcker så läs summeringar av affärsböcker

Det finns betaltjänster som www.kontentan.se vars affärsidé är att sälja summeringar av affärsböcker. Riktigt smart och tidseffektivt. Tidningen Chef har en motsvarighet som du hittar här http://chef.se/chefboken/

Vill du läsa summeringar på engelska så finns gratissiten: http://www.actionablebooks.com/en-ca/summaries/

Lyssna på podcasts

En perfekt aktivitet för hängmattan, stranden eller solstolen är att lyssna på alla poddar du inte hunnit med under året. Själv lyssnar jag på allt ifrån P3 dokumentär, via olika intervjupoddar till affärspoddar som The Boss Show och HBR Ideacast.

Jag kan givetvis också rekommendera min och Oliver Lopez podcast, Effektiva Metoder om effektivitet, ledarskap & försäljning.

Du hittar den på alla vanliga ställen som Itunes etc. och vi har även en officiell Facebooksida. 

Börja lära dig ett nytt språk

Att kunna förstå och prata italienska har varit ett mål för mig länge och i sommar är det äntligen dags att ta de första stapplande stegen. Jag har fått tips om appen Duolingo som jag kommer att ge ett ärligt försök innan jag anmäler mig till en kurs framåt hösten.

Kolla in olika Ted Talks

Korta, koncisa och direkta är en bra beskrivning när det handlar om Ted Talks. Det finns mängder av fantastiska tal/presentationer på sidan www.ted.com De har även hjälpt oss tittare med paketeringen av olika tal för att det ska vara lättare att hitta. Exempelvis så finns:

Work Smarter: https://www.ted.com/playlists/60/work_smarter

Best of: https://www.ted.com/playlists/77/11_must_see_ted_talks

Läs bloggar och artiklar inom de ämnen du gillar

I podden har jag pratat om tjänsten Feedly som ger dig chansen att samla ihop alla bloggar & webbsidor till en plats. Du surfar helt enkelt in på www.feedly.com på din dator och skaffar ett gratiskonto. På din Iphone eller Ipad laddar du bara hem appen och vips så har du samma innehåll på alla dina plattformar. Tjänsten är verkligen helt briljant och en kommer spara dig massor av tid.

Läs igenom alla mina tidigare publicerade artiklar här på bloggen

Ödmjukt vill jag tipsa om mina publicerade tips på min blogg som handlar om personlig effektivitet, effektiva team, ledarskap & effektiva möten.

Rör på dig

Vill du må bra handlar det om att ge kroppen förutsättningar för att kunna må bra. Motion i alla former är otroligt viktigt så hitta den form som passar dig bäst och sätt igång. Bara för att du är otränad idag betyder inte att du måste vara det om 3 månader och det svåraste är alltid att starta. På semestern finns, oftast, tiden att jobba in träningen som en ny och skön vana så kör hårt!

Se till att göra ingenting

Inte att förglömma är vikten av att inte göra ”någonting” vissa perioder. Återhämtning och avkoppling av hjärna & kropp är oerhört viktigt för att kunna orka köra på de perioder du inte är ledig och har semester.

Med detta vill jag önska dig en skön, lärorik och avkopplande semester så hörs och ses vi i mitten av augusti igen!

Bella estate!

Michael