• 22 februari, 2021

4 tips för att avsluta dagen som ett proffs

4 tips för att avsluta dagen som ett proffs

4 tips för att avsluta dagen som ett proffs 1024 1024 Michael Alphov

Rutiner och då speciellt, bra rutiner kommer göra både jobbet men även livet oerhört mycket enklare för dig. En rutin som många inte ens tänker på är ”stänga dagen rutinen”. Det är faktiskt så att hur du väljer att spendera dina sista tio minuter varje arbetsdag påverkar din möjlighet till att arbeta smart i morgon så varför inte hjälpa dig själv till framgång. Nedan följer fyra tips som kommer hjälpa dig att avsluta dagen som ett proffs varje dag. Vecka efter vecka. År efter år. 

#1 Lämna inga beslut hängande

Vi börjar med en enkel kontrollfråga: hur kommer din kväll och dina planerade aktiviteter att påverkas av att du har massor av saker ”hängande” och beslut du inte fattat fast du borde när du går hem från jobbet? Är vi riktigt ärliga så är det förmodligen en ganska stor påverkan och ibland märker man inte ens detta själv utan andra i närheten påpekar att man inte är riktigt närvarande i nuet utan, tankarna är någon helt annanstans. Så för att få mera lugn och ro och verkligen chansen att vara närvarande både fysiskt och mentalt även hemma så försök att inte lämna några arbetsrelaterade beslut hängande när du lämnar jobbet för dagen. Avslut är nyckeln och avslut är inte detsamma som att allt är klart. Det kan lika gärna vara att du tagit ett beslut om vad du ska göra och när.

#2 Boka om det som du hade planerat göra med inte hann med

Ganska ofta så blir inte dagarna som du planerat eller tänkt dig att de skulle bli. Saker händer och situationer uppstår vilket för de flesta verksamheter är ganska normalt och ofta ganska spännande, utmanande och roligt! 

Det som dock är viktigt att göra, varje dag, innan du lämnar kontoret är att boka om det du inte hann med att göra av det som du hade planerat att göra idag. Detta gäller både dina poster i att-göra listan samt i din kalender. Gör du inte detta kommer en känsla av att ”ligga efter” uppstå samt så är det lätt att saker glöms bort och inte blir gjorda alls eller så blir de gjorda för sent.

#3 Öppna inte din inkorg om du inte har tid att fatta beslut gällande all ny information

En av de största ”björntjänsterna” du kan göra mot dig själv är att öppna din inkorg strax innan du ska gå hem för dagen. Det som ofta kommer att hända att du läser igenom dina nya mail men sedan fattas inget beslut om vad som är nästa åtgärd. Det enda som egentligen har hänt är att du fått ett gäng med ”mentala ryggsäckar” gällande saker som du borde göra och dessa kommer definitivt att påverka din kväll och ditt fokus de aktiviteter du planerat att göra. 10 000 kronorsfrågan är varför ska du öppna mailen ”5 i 4” om du inte tänkt att agera på dem överhuvudtaget? Nyfikenhet brukar vara svaret och i detta fall blir det verkligen kontraproduktivt.

#4 Skapa förutsättningar för att morgondagen ska bli en kanondag

Hur ser det ut i morgon? Vad är planen? Vilka är dina viktigaste uppgifter som ska genomföras för att morgondagen ska bli en kanondag? Kolla helt enkelt över din egen planering så du har koll på vad du planerat ska hända. Ge dig själv förutsättningarna för en kanondag genom att vara både praktiskt (material) och mentalt förberedd gällande morgondagen.

Stort lycka till!

-Michael