• 3 oktober, 2016

Insikter från en taxichaufför med tydligt fokus

Insikter från en taxichaufför med tydligt fokus

Insikter från en taxichaufför med tydligt fokus 1024 1024 Michael Alphov

Jag hoppade in i taxin samtidigt som jag var fullt upptagen i ett samtal. Till saken hör att jag precis avslutat en föreläsning vilket alltid gör att jag både är fylld av energi men också ”tom” efter ha gett allt under föreläsningen. Väl inne i taxin avslutade jag mitt samtal och sa ett ”ursäkta” till Uberchauffören och vi började småprata som man gör om allt och ingenting. Efter en stund klingade samtalet ut och det blev tyst vilket jag personligen, ofta, ”gillar” efter en föreläsning så jag kan reflektera och samla ny kraft.  

Mitt i mina tankar om hur föreläsningen gick säger chauffören plötsligt med en glad röst: 

– Du är min första kund! 

Jaså sade jag…Du har alltså precis börjar jobba idag frågade jag vidare?

– Nej, du är min allra första kund! Det visade sig att han var helt ny som chaufför och precis hade gått på sitt allra första pass.  Ingen speciell historia så här långt men under min föreläsning hade jag pratat väldigt länge och mycket om vikten av mål, förmågan att kunna göra bra prioriteringar som tar dig mot målet/målen och detta samtidigt som man planerar när saker ska göras för att de verkligen ska bli av. Han fortsatte med stor entusiasm om hur kul det skulle bli att köra taxi och jag kände direkt att detta är en man med ett tydligt mål i sikte. 

Därför frågade jag vad hans mål med ”allt” var? Han svarade inte först men efter en stund kom det fram att han hade två riktigt specifika mål (helt enligt smartmodellen) som var: 

Mål 1: spara pengar så han har möjlighet att starta en egen taxiverksamhet och här gick han igång och berättade om ersättningsnivåer, procentsatser till ägare, chaufför och bolag så han hade full koll på alla siffror och vad som behövdes. 

Mål 2: han gillande att resa och hade några specifika platser och resor som han skulle vilja göra med familjen och-/eller sina vänner. Tydligt även här. 

Hur ska du göra för att lyckas då frågade jag? 

Här hade han en tydlig plan om hur mycket han var tvungen att jobba och när han trodde sig ha tillräckligt med pengar för att kunna genomföra sina planer vilket var ganska lång tid. 

Orkar du vänta då frågade jag vidare?

– Jag har ett jobb till, svarade han! Jag delar ut post berättade han lika glatt, vilket innebar att han hade ett jobb till och ett arbete som många anser vara slitigt och tungt men hans inställning var att det är perfekt som träning samtidigt som han tjänar pengar.  Här kan vi verkligen prata rätt mental attityd och inställning.

Kontentan är att man kan prata hur mycket som helst om mål, prioriteringar, planering och vikten av att göra saker men det är när jag träffar en sådan skön person som denna taxichaufför som jag blir extra glad. Han är ett levande bevis på att allt hänger ihop från tydliga mål, till val som måste göras och att saker verkligen görs! 

Slutligen hoppas jag att fler har turen och hamnar i liknande samtal som jag gjorde i en taxi i centrala Stockholm. Livet är verkligen fyllt av spännande möten.

Ha en skön dag!

/Michael