• 23 september, 2024

Konsten att säga nej

Konsten att säga nej

Konsten att säga nej 1000 1000 Michael Alphov

Varför är det så svårt att säga nej? Har du någonsin hört dig själv säga ”ja” till något, trots att varje del av dig inombords skriker ”säg nej”? Jag har gjort det massor av gånger och kommer förmodligen göra det igen fast jag vet att jag inte borde. Många av oss har en tendens att ta på oss mer än vi ska, och konsekvenserna märks snabbt: vi känner oss överväldigade, kan tappa fokus och har svårt att hinna med det som verkligen betyder något. Ingen rolig känsla trots att allt kändes så bra när man sa ja…

Att lära sig säga nej är ett av de mest kraftfulla verktygen du kan använda för att skydda ditt fokus, din tid och din energi. Att säga nej till rätt saker har ingenting med att inte vilja hjälp till eller att inte ha ambitioner. Tvärtom, att säga nej handlar om att du ska göra din pusselbit för att det ska hända bra grejer. Att ha fokus på rätt grejer.

– Men varför är det så svårt att säga nej? Två stora anledningar som jag ofta hör från personer som deltar i mina utbildningar är:

1) Rädsla för att göra andra besvikna: Vi vill alla framstå som hjälpsamma, tillmötesgående och vara en ”team player”. Problemet är att vi ofta glömmer bort att vi inte kan vara till nytta för någon om vi kör oss själva i botten…

2) FOMO (Fear Of Missing Out): Att säga nej kan också ge oss en känsla av att du missar något viktigt – en möjlighet, ett evenemang eller en upplevelse som du annars skulle ha haft. Det är svårt att släppa den tanken, men sanningen är att det finns större risker med att alltid säga ja. Ju mer vi tar på oss, desto mindre tid har vi för att göra de saker som verkligen betyder något…

Så vad blir konsekvensen av att alltid säga ja?

Om du alltid säger ja, riskerar du att:

Tappa fokus på dina viktigaste mål: När du konstant tar på dig nya uppgifter eller projekt, blir det svårare att fokusera på de uppgifter som verkligen är viktiga. Kontentan kan bli att ”allt” blir viktigt eller så blir ingenting viktigt men oavsett blir det svårt med fokus.

Öka din stressnivå: Att försöka ”hålla många bollar i luften”, att ha för många ansvarsområden, att vara med på alla möten etc. leder snabbt till stress och trötthet vilket aldrig är hållbart i längden.

Försämra dina resultat: Kvaliteten på ditt arbete påverkas när du är överbokad och det blir svårare att leverera bra resultat när du hela tiden är på gränsen till vad du klarar av. .

Så till sist – fem tips för att bli bättre på att säga nej

  1. Var tydlig med dina prioriteringar: Det första steget är att vara kristallklar över vad som är viktigt för dig. Vilka är dina mål? Vilket är ditt uppdrag? Vad ska du bidra med? Vad är det du verkligen vill åstadkomma? När du vet vad som är viktigast, blir det mycket lättare att säga nej till allt som inte stödjer dessa mål och ändå vara en ”teamplayer”.

  2. Säg nej med empati: Att säga nej behöver inte vara otrevligt eller för ”rakt”. Du kan alltid säga att du uppskattar frågan, men vara tydlig med att du inte har möjlighet att ta på dig mer just nu. Tydligt men aldrig otrevligt.

  3. Öva på att säga nej: Det kommer kännas obekvämt i början, men precis som med allt annat blir du bättre på att säga nej med träning. Ju mer du övar, desto lättare kommer det att bli.

  4. Erbjud alternativ: Om du verkligen vill hjälpa till men inte har tid just nu, kan du erbjuda ett alternativ. Kanske kan du peka personen i riktning mot någon annan som kan hjälpa, eller föreslå en annan tidpunkt när du har möjlighet att hjälpa till. Säg nej men ja helt enkelt.

  5. Påminn dig själv om varför du säger nej: tycker nog att detta är den kanske enskilt viktigaste punkten för hålla fokus över tid. Varje gång du tackar nej till något, påminn dig själv om vad du vinner på det och varför du gör det.

Konsten att säga nej är inte lätt och det handlar ju egentligen inte om att säga nej – det handlar om att säga ja till rätt saker!

Nu kör vi!

-Michael

Vill du boka ett möte med mig gör du det här