• 13 december, 2016

Så gör du 2017 till ett år av framgång

Så gör du 2017 till ett år av framgång

Så gör du 2017 till ett år av framgång 150 150 Michael Alphov

Mål. Ständigt dessa mål. Alla pratar om dem, de flesta har dem men alldeles för få följer upp och jobbar aktivt för att nå dem. Hur kan han skriva så tänker du? Vi pratar ju om dem på varje ”utvecklingssamtal” eller performance review som det också kallas på vissa håll. Vi gör ju planer och kollar på vad jag ska göra inför nästa år, kanske du tänker vidare.

Självklart är detta bra men det räcker oftast inte för det är ibland, skrämmande nog, enda gången som individuella mål diskuteras och diskuteras är ofta enbart vad det görs. Ingenting händer om inte görs visuella, är med i det dagliga arbetet och följs upp!

Så här gör du för att lyckas!

Jag tänker först och främst på vikten av tydlighet gällande mål som jag skrivit om tidigare i inlägget – 7 tips för att sätta ditt målarbete mitt i prick. Där skriver jag om smartmodellen, uppföljning etc.

Ett annat konkret tips är att inte bli överambitiös och sätta upp för många mål för då kommer du lätt att tappa fokus. Jag rekommenderar att du håll dig mellan 5-10 mål och då pratar jag både om arbets- och privatlivet. Har du för många mål tappar du lätt fokus och målen blir inte längre en naturlig del av din vardag. Det kan istället bli en vardag som istället lätt fylls med saker som du eller någon annan anser vara bråttom. Nej, bryt ned och skala bort för att få chansen att fokusera på det som verkligen betyder något.

Dina mål kan sedan innehålla olika delmål och delmoment men ska fortfarande leda till dina prioriterade huvudmål. Blanda inte heller ihop marknadsplaner och säljplaner med dina mål utan exempelvis ett försäljningsmål kommer att vara beroende av en försäljningsplan och en marknadsplan för att uppnås.

I mitt målarbete avvänder jag Evernote för att dokumentera alla mina mål i en varsin anteckning för att sedan skapa en ”översiktsanteckning” med alla mina mål där det är länkat till varje enskilt mål. Detta för att snabbt få en överblick och snabbt kunna komma in i varje enskilt mål. Använder du inte Evernote går det lika bra att göra detta i excel, word, one note, powerpoint eller vad du nu gillar. Det viktiga är att varje ensklit mål är dokumenterat efter, exempelvis, mallen som finns nedan. 

Mallen jag använder för att skapa varje mål är uppbyggd enligt följande delar så du lätt kan skapa en egen för varje enskilt mål:

Vilket är ditt mål när ska det vara klart?

Exempelvis: jag ska träna minst 200 gånger innan den 31/12 – 2017 eller jag ska sälja utbildningar för xxx kronor innan 31/12- 2017

Skriv gärna ”jag ska” eller ”vi ska” samt vilket datum det ska vara klart.

Använd även med fördel smartmodellen som jag skriver om i 7 tips för att sätta ditt målarbete mitt i prick

Vad motiverar och driver dig – varför är målet viktigt för dig?

Räkna upp 2-5 anledningar till varför just detta mål är viktigt och vad det skulle innebära om du når det.

Vad är nästa steg

Vad är nästa steg? Vad ska du göra för att komma närmare ditt mål? Det kan vara att skapa en handlingsplan, boka in ett möte etc. Här behöver du inte skriva alla steg utan vad som krävs av dig för att sätta igång jakten på målet. Detaljerna finns någon annanstans.

Hur går det?

Här kan du skriva korta anteckningar, notera när du nått olika milstolpar, fått framgång, nått olika delmål etc. Dokumentera hur det går helt enkelt på ett ”informellt” sätt.

Anteckningar

Saker du behöver komma ihåg nästa gång du ska göra samma sak, hinder du stött på, ”best practice” etc.

Jag har som jag skrev mina mål i Evernote, men det spelar ingen roll var du väljer att dokumentera dina mål så länge som du har dem lätt tillgängliga och har en bra översikt.

Vidare tycker jag att du lägger in genomgång av dina mål som en punkt på din veckoavstämning som jag rekommenderar att du gör varje fredag för att stänga veckan och se framåt mot kommande veckor.

Stort lycka till med att skapa förutsättningar för att göra 2017 år till ett framgångsrikt år!

-Michael