• 9 november, 2020

Sluta gnälla, se möjligheter och få mer gjort

sluta-gälla-se-mojligheter-fa-mer-gjort

Sluta gnälla, se möjligheter och få mer gjort

Sluta gnälla, se möjligheter och få mer gjort 1024 1024 Michael Alphov

Provokativ titel tänker du men jag ska förklara vad jag menar. Jag är och har alltid varit av den bestämda åsikten att gnälla inte kommer ta dig eller någon annan en endaste millimeter framåt. Nu pratar jag verkligt gnäll och inte konkret och tydlig feedback med förslag på ändringar gällande saker du inte tycker fungerar som de ska. Det är och kommer alltid vara välkommet i min värld då feedback är nyckeln till en kontinuerlig utveckling både av oss människor och i förlängningen i de olika verksamheter som vi är verksamma inom.

Hur hänger då detta ihop med effektivitet?

OK, tillbaka till att gnälla. Jag är helt säker på att du har personer i din närhet som har hamnat i ”gnällfällan” och vissa har, kanske, spenderat hela sitt liv att med att gnälla på det ena eller det andra. När något blir bra så hittar de alltid något nytt. Det är för varmt, för kallt, för blåsigt, det blåser inte osv. Det kan ju inte vara speciellt kul tänker jag men ”problemet” med människor som fastnat i gnällfällan är, ofta, att de inte ens märker att de gnäller utan det har blivit deras normalläge. Ett normalläge som innebär att de inte blir speciellt effektiva, motiverande eller för den delen varken inspirerande. Eller sköna att hänga med för den delen. 

Varför ramlar vi in i fällan och börjar gnälla? 

Det kan finnas mängder av anledningar som att man känner sig uppgiven, maktlös inför situationen eller att ingen lyssnar på ens åsikter. Det kan även var pga. brist på egen förmåga och då är det alltid lättare att gnälla på någon annan än att ta tag i sig själv för att förändra det som behöver justeras. Eller detta tror man kanske,  men handen på hjärtat, vems förändring kan man egentligen styra över? En annan lurig sak med gnäll är att det kan göra att vi känner samhörighet med andra som gnäller. Det kanske visar sig att kollegorna också gillar att gnälla över precis samma saker och då känns det genast bättre…

Ett annat problem är att ditt gnäll och framförallt, när du får en bekräftelse på ditt gnäll, kommer det att dra igång hjärnans belöningssystem. Detta är givetvis något som kommer att bli ett problem i långa loppet men det är svårt att se det när man är mitt i gnällträsket. 

Ett annat scenario som kan hända om man gillar att gnälla är att man snabbt blir ”stämplad” som den gnällige. Du har dem i din närhet och jag har dem i min närhet. Det kan var en kollega, vän eller släkting som du inte orkar med för att de ”alltid” är så negativa. Inte bra. Inte alls bra frö någon.

Vad ska man då göra? 

Du ska alltid, nästan i alla fall,  lyssna på den som har något att säga men det gäller att begränsa det eventuella gnället

Börja nysta i vad problemet egentligen är genom att ställa kloka frågor som gärna startar med ”varför”. På så sätt kan du kanske hjälpa personen som gnäller med att få fram vad en egentligen vill. För jag upplever att det ofta inte gnäll utan konstruktiv feedback någon vill få fram när man börjar att nysta i frågan. Utmaningen är att personen som gnäller kan ha problem med att uttrycka sig eller kanalisera sina tankar och då behöver vi hjälpa till.

Enough is enough

Har det gått för långt så har det gått för långt. Att acceptera att någon eller några alltid gnäller med kommentarer att ”det är så de är!” eller det är så Kalle är” fungerar inte. Accepteras obefogat gnäll så blir det snart ett accepterad beteende som kommer leda till en katastrofal företagskultur. Vem ansvaret att säga ifrån är? Företagskulturen sätts av alla medarbetare vilket innebär att alla måste säga ifrån. Problemet med att det är allas ansar är att det lätt blir ingens ansvar. Därför måste chefen var ytterst lyhörd och observant på vad som händer i gruppen. Chefen måste också vara modigt och säga ifrån när beteenden går för långt ifrån hur vi bestämt att vi ska uppföra oss internt och mot varandra,.

Personligen tycker jag att detsamma borde gälla på jobbet och i resten av livet. Allt är inte varken lätt eller kul men måste det göras så måste det göras. Slutorden blir helt enkelt sluta gnälla, se möjligheter och få mer gjort! Jag lovar att livet blir roligare också 🙂 

Nu kör vi! 

-Michael