Har du någon gång känt att hjärnan är överfull av saker att göra? Att tankarna vandrar mot dina påbörjande, men oavslutade uppgifter. Hur du än försöker koppla av så dyker uppgiften oavsett upp i tanken. Om ja, så har du upplevt Zeigarnik-effekten – hjärnans benägenhet att hålla fast vid det som ännu inte är avslutat.
Psykologen Bluma Zeigarnik gjorde flera studier och upptäckte att vi människor minns oavslutade uppgifter bättre än avslutade. Det kan vara en superkraft för att inte förhala, att hålla fokus men men det kan också skapa stress och mental trötthet om man inte hanterar effekten rätt.
Så hur kan vi använda Zeigarnik-effekten till vår fördel istället för att låta den stressa oss?
Bryt ner dina uppgifter till mindre uppgifter – Om något känns för stort, för jobbigt eller för svårt så prova att definiera nästa lilla steg i uppgiften. Gör den och Zeigarnik-effekten vaknar inom dig då starten innebär att hjärnan för en ”öppen loop” som gör att du vill slutföra uppgiften.
Skriv ner det och avsluta mentalt – Att föra över uppgifter till en lista eller ett system ger hjärnan lugn. Den kan släppa tanken, eftersom den vet att uppgiften inte kommer glömmas bort. Annars måste hjärnan, alltså du, lägga tid och kraft på att försöka komma ihåg det du ska komma ihåg. Väldigt onödigt då jag är säker på att du har både en kalender och en att göra-lista. Hjärnan gillar också känslan av att det är ”på gång” istället för oavslutat.
Sätt 2-minutersreglen i spel– Avsluta små uppgifter direkt förutsatt att de ska göras. 2-minutersregeln innebär att saker som tar mindre än två minuter gör du direkt de dyker upp. Färre öppna loopar minskar den mentala belastningen och gör det lättare att fokusera.
Till sist:
Zeigarnik-effekten är en naturlig del av vårt, framförallt vår hjärnas agerande – men du kan välja om du vill att den ska skapa stress eller hjälpa oss att få saker gjorda!