• 12 januari, 2017

Hur var det nu med balansen mellan arbete och fritid?

Hur var det nu med balansen mellan arbete och fritid?

Hur var det nu med balansen mellan arbete och fritid? 1024 1024 Michael Alphov

Hur var det nu med den viktiga balansen mellan arbete och fritid? I massmedia skrivs det artikel efter artikel gällande vikten av balans mellan arbete och fritid. Personligen har jag inte riktigt förstått vad alla menar när de pratar om denna balans.

Har han blivit helt galen tänker du? Klart man måste ha balans och självklart förstår jag och håller med om att det är oerhört viktigt med balans mellan arbete och fritid. Det jag inte riktigt håller med om är när s.k. experter pratar som om det bara finns en modell för att få balans. Ännu värre är när samma personer börjar att prata om att samma balans, i exakta timmar, som ska gälla för alla. Precis som om alla människor är lika och har samma behov, intressen och möjligheter.

Tänk dig följande scenario

Du har ett arbete som du gillar och trivs med. Du har bra kollegor som ger dig energi. Du får även energi och kraft av att hålla på med vad du gör. Att gå till jobbet är roligt, i princip, varje dag. Måndag är ingen tung dag utan en dag då du får göra saker som du verkligen gillar. Min tanke är då, ska man inte få göra detta på det sätt man då vill och önskar? Är det rätt med 8 timmar varje dag eller kan det vara rätt med 6 timmar eller 10 timmar varje dag? Tänk om du är egen företagare eller för den delen anställd och tycker att du vill arbeta en lördag eller söndag för att ”komma ikapp” eller ännu bättre för att vara före i schemat. Ska man då inte får göra det?

Frågan och scenariot har, enligt mig, inget självklart svar utan är väldigt individuellt vad som passar varje individ. Det som dock är oerhört viktigt är att du får chansen, i linje med vad just DU, behöver, till återhämtning och insamlande av nya krafter för att orka. Oavsett om du älskar vad du gör så behöver kroppen och knoppen ha ny ”bensin” för att orka med att vara så bra som du vill.

Råd till alla ledare där ute för att klara av framtidens ledarskap

Ska jag ge något råd till alla er ledare så är det att mer och mer individuellt anpassa hur dina medarbetare ska ha möjlighet att lägga upp sitt arbete. Någon är inne tidigt på jobbet och någon annan jobbar sent. Någon jobbar ibland lördagar och någon annan jobbar aldrig lördagar. Vad är rätt och vad är fel? Vad är smart och vad är inte smart? Självklart måste det tas hänsyn till massor av faktorer men handlar det inte ytterst om man har ett uppdrag som ska slutföras och ett mål som ska uppnås. Detta samtidigt som man både mår bra och presterar bra. Vidare är det alltid så att glada medarbetare är väldigt ofta motiverade medarbetare och motiverade och glada medarbetare presterar bra. Enkelt och logiskt.

Se upp för varningssignaler

Det man dock allt ska se upp för oavsett hur mycket man gillar vad man gör eller inte är varningssignaler på att kroppen och hjärnan inte fungerar så bra som det borde. Det kan vara saker som:

…du hamnar i ett läge där du alltid är nåbar och svarar i telefon och på mail 24/7

…du har hamnat i ett läge där du bara arbetar med saker som är bråttom och glömmer vad som är viktigt

…det är alltid någon annans fel när saker inte fungerar

…du jobbar helt enkelt för mycket för ditt eget bästa

…du sover inte bra

…du har inte tid att träffa vänner och familj

…du hinner inte att träna din fysik

…du försöker göra massor av saker på en och samma gång

…du har ett dåligt humör

…du har ingen kraft och energi

…du ställer helt orimliga krav på dig själv

…du äter för lite eller för mycket – aptiten är förändrad

Summering

Jag skulle vilja dra det så långt som att påstå att ingen situation är den andra lik och ingen människa kan göra precis som någon annan gör.

Balansen mellan arbete, fritid, fri tid och återhämtning måste du hitta själv och ytterst styra över själv. Slutorden blir dock att alltid, alltid vara ärlig mot dig själv och människor runt dig om/när du märker  av några varningssignaler. Märker du samma signaler hos någon annan är det viktigt att ha modet att belysa även dessa och inte tänka att det ”får de sköta själva”. Nästa gång kan det var du som behöver hjälp.

Kör hårt och gör det du mår bra av!

/Michael


YOU MIGHT ALSO LIKE