• 22 oktober, 2014

Försöker du göra allt på en och samma gång?

Försöker du göra allt på en och samma gång?

1024 682 Michael Alphov

[lightbox link=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/10/j0422409.jpg” thumb=”https://michaelalphov.se/wp-content/uploads/2014/10/j0422409-195×129.jpg” width=”195″ align=”right” title=”forsoker-du-gora-allt-pa-en-och-samma-gang” frame=”true” icon=”image” caption=””]Har du just nu, eller har du tidigare haft ett läge och stunder där du haft för mycket att göra? Då har du garanterat hamnat i situationer där du försöker göra ”allt” på en och samma gång för att vara effektiv. Problemet med att göra allt på en och samma gång är att det sällan lyckas. Ofta är det enda som sker att du startar massor av uppgifter men inte slutför desamma. Känslan du bygger upp inombords kan vara sämre än när du började dra i alla uppgifter och det mentala berget, gällande uppgifterna, kan kännas ouppnåeligt. Din inre röst kommer mata dig med ett ”klassiskt” Örebrocitat: ”det går aldrig”. Jag är av en helt annan uppfattning och det är klart det går att lösa ett läge som ovan.

Därför kommer här 5 enkla knep för att snabbt ta tillbaka kontrollen och en gång för alla bestiga det mentala berget berget:

  1. Sluta med allt du håller på med för stunden. Ta ett par minuter till att reflektera över nuläget och vilket läge du önskar befinna dig i inom kort. Utan ett mål kommer sällan en förändring att ske. Du vet ju helt enkelt inte vart du vill och vart du är på väg.
  2. Se över dina att-göra listor och din kalender. Finns alla dina viktiga uppgifter med? Gör du dessa uppgifter, som du redan prioriterat, eller håller du på med något annat? Stämmer inte lista så uppdatera, lägg till, ta bort och kör sedan efter din prioriterade lista och kalender.
  3. Delegera allt du inte ska och bör göra själv. Allt ska inte vara på ditt bord och för varje sak du gör, men inte borde, tar du din egen tid från att göra det du egentligen borde.
  4. Fokusera på en sak i taget. Jag har sagt det förut, multitasking fungerar inte. Punkt slut.
  5. Avsluta det du påbörjar. Ett avslut är inte detsamma som att hela uppgiften är slutförd utan ett avslut kan vara att du gjort så långt du kan eller planerat att göra.

Har du andra smarta tips och lösningar som fungerar för dig tar jag tacksamt emot dessa via mail, michael@alphov.se eller i kommentarsfältet nedan om du vill dela med dig.

Lycka till!

Michael